bannerStart_copy

Ej Dramatiserad Guidning, 27 juli

Lördagen den 27 juli har vi inte möjlighet att erbjuda vår populära Teaterguidning. Vi erbjuder istället vanlig guidad tur hela dagen.  - Varmt välkomna!

 
En konsertupplevelse utöver det vanliga

Torgen den 28 juli, kl. 14.00, får Mötesplats Alfred Nobel besök  av Isabella och Sofia Pätiälä, två mycket unga lovande systrar, som kommer att ge publiken en fantastisk pianokonsert på vår konsertflygel i Mötesplatsen. Isabella och Sofia studerar vid Finlands  främsta musikuniversitet, Helsingborg Conservatory och Sibelius Academedia. 

Denna gratiskonsert får ni inte bara missa.

 
Endast vanlig guidning vecka 30 och 31

Vecka 30 och 31 tar våra populära Teaterguidningar en välförtjänt semester i två veckor.

Då erbjuder vi istället vanliga guidade turer. Vecka 32 står våra Teaterguidningar åter på menyn. 

- Varmt välkomna!

 
Museet stängt 30 juli

OBS! Museet är stängt lördagen den 30 juli. Vi ber om överseende med detta och önskar er välkomna en annan dag.

 

The Museum is closed for visitors July 30. Welcome back another day.

 
Öppettider 2016-06-01-2016-08-31

1/6-2016 - 31/8-2016 /strong>är museet öppet kl.11.00-16.00 förutom Måndagar då museet är stängt.

 

Vi har dramatiserade teaterguidningar tisdag, onsdag, torsdag, lördag och söndag. Fredagar erbjuder vi vanlig guidning liksom tis, ons, tors, lö, sö kl. 15.00

Avvikelser: Lördagen den 27 augusti erbjuder vi endast vanliga guidade turer,

OBS! EJ TEATERGUIDNING!

 

Tiderna för Teaterguidningar är. Kl.11.00, 12.00, 13.00 (engelska) & 14.00. Klockan 15.00 är det vanlig guidning. Lös biljett i. Cafè Saffran & Kardemumma. Guidningen startar i Herrgården. Priset för Teaterguidning är 120:-/PP & vanlig guidning (Klockan 15 alla dagar samt Fredagar) 100:-/PP.

 

Nationaldagen 6 juni är museet stängt.

Midsommarafton 24 juni är museet stängt.

Lördag 30 Juli är museet stängt.

 

Varmt Välkomna!

 
Ny hemsida om Alfred Nobel

Nu finns det en interaktiv hemsida om Alfred Nobel som skapats av barn för barn. Det är årskurs 4 i Bråtenskolan i  som gjort den. Nobelmuseet i Karlskoga har hjälpt till med faktauppgifter. Läraren Annika Kihl och den tekniske experten Anders Asplund Berggren har hållit i projektet. Gå in och se den och gör aktiviteterna. Adressen är alfrednobelfakta.webbstjarnan.nu

 
Lunch eller fika på Café Saffran & Kardemumma

Ta en promenad från jobbet hit till Björkborns stallplan. Café Saffran & Kardemumma har goda lunchsoppor eller räksmörgåsar. Godsaker till kaffet finns det också.

Öppet tisdag-söndag kl. 10-16.

ps kolla hemsidans förstasida för undantag.

Du kommer att bli nöjd och belåten!

 
Hovtraktören Werner Vögeli

img 35241

Werner Vögeli var schweizaren som blev hovtraktör och ägare till Operakällaren. I den rollen skapade han hovets alla festmiddagar. Kungen bjuder alltid Nobelpristagarna på en privat middag den 11 december i Karl Xl´s galleri. Werner Vögeli ansvarade för dessa middagar i 42 år!

 

Han har haft stor betydelse för det svenska matundret bland annat genom att han utbildat många kockar på Operakällaren och varit delaktig som juryman i kocktävlingar både i Sverige och internationellt. Nio böcker gav han ut varav åtta var kokböcker. Tillsammans med krögaren Tore Wretman blev han en välkänd kock genom otaliga TV-produktioner, veckotidningsreportage och radioframträdanden. Folklig blev han när Sven Melander och Åke Cato gjorde en sketch om Werner och Werner - Det går lika bra med selleri!

 

Wener Vögeli föddes 1930 i Emmenthal i Schweiz och avled i Stockholm 2007.

 

Utställningen visas i Nobels laboratorium till och med augusti 2016.

 
Saffran & Kardemumma

Saffran & Kardemumma är museets kafé. Här serveras allehanda läckerheter, lätta luncher, gott kaffe och hembakat bröd. Kom och ta ditt eftermiddagskaffe och ta en promenad i den vackra herrgårdsparken.

 

Caféet är öppet tisdag-lördag kl. 10 - 16.

 
Alfred Nobels Bibliotek

 

Alfred Nobels bibliotek finns i Björkborns herrgård och Nobels laboratorium. Biblioteket har gjorts sökbart i ett interaktivt dataprogram som finns på museet. Hur många böcker av Viktor Rydberg hade han? Läste han Strindberg? Har han någon bok om insjöfiskar? Intresserade han sig för fotografi? Det och mycket annat kan man hämta information om i biblioteket.

 

Alfred Nobel var mångsidig i sina intressen. I biblioteket finns böcker om fysik, matematik, geologi, gegorafi, resehandböcker, litteratur om medicin och sjukdomars behandlingar, konstböcker, kartböcker, operor, litteratur om färgfotografi, flygning, raketer, sprängämnen, djur och ordböcker. Den skönlitterära delen är stor och omfattar tidens kända författare men även en del äldre och klassiska titlar.

 

Bidrag till utställningen har lämnats av Adolf Lindgrens stiftelse, Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Svenska Akademien.

 
«FörstaFöregående12NästaSista»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL