bannerStart_copy

Häxnatt på Alfred Nobels Björkborn

haxnattbanenr2-663x250

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiden är tidigt 1900-tal. Platsen en större gård i Värmland. Gårdsägaren Georg Almlöf är orolig för sin dotter Emelie Almlöf. Hon är djupt oroad av ett möte med en som hon uppfattade häxa. Maj Karlsson, trotjänare och hushållerska på gården gör vad hon kan för att skydda flickan. Länsdetektiven Victor Eliot tillkallas för att utreda saken. Ska han lyckas reda ut de trassliga trådarna? Tempot stiger och några dör. Vem är mördaren och vem är häxan? Frågorna hopar sig.

Kvällens gäster upplever en kväll med god mat och dryck, en spännande mordhistoria allt i gott sällskap. Under ca 3 timmar får vi följa utvecklingen av gåtan under tiden som det serveras en fantastisk 3 rätters måltid. Det ges möjlighet att samtala med skådespelarna under serveringen i ett försök att få fram fler detaljer och kanske lyckas lösa gåtan. Vid kaffet kan var och en skriva ner vem de tror är mördaren och efter upplösningen så dras ett av de rätta svaren som premieras med en värdefull vinst.

 

Manus: David Levi. Medverkande: Anna Grundström, Lena Söderberg, David Levi och Olle Söderberg.

 

Mordgåtan "Häxnatt" serveras tillsammans med en trerätters meny i Mötesplats Alfred Nobel på Björkborn i Karlskoga. Föreställning och 3-rätters meny med välkomsdryck, bordsvatten och kaffe. 590:- per person.

 

För bokning: http://www.teaternolby.se/ 

 

 
HÖSTLOV PÅ ALFRED NOBELS BJÖRKBORN

FiffigaHusetNu är det dags för höstlov igen!

Som vanligt har vi FIFFIGA HUSET öppet. Kom hit och var lika nyfiken och påhittig som självaste Alfred Nobel! En dag kanske du också blir en stor uppfinnare! Ta med dig dina föräldrar, syskon och fastrar och upptäck och ha roligt!

Öppet: tisdag 28, onsdag 29, torsdag 30 oktober kl. 11-15.

Entré 50 kr för alla som fyllt 6 år. Familjebiljett 150 kr för 5 personer.

Kafé Saffran & Kardemumma har öppet.

 
Saffran & Kardemumma

Saffran & Kardemumma är museets nya kafé. Här serveras allehanda läckerheter, lätta luncher, gott kaffe och hembakat bröd. Frozen Yoghurt är en delikatess som nu kan njutas i Karlskoga. Kom och ta ditt eftermiddagskaffe och ta en promenad i den vackra herrgårdsparken.

 

Caféet är öppet dagligen kl. 10 - 16.

 
Alfred Nobels Bibliotek

 

Alfred Nobels bibliotek finns i Björkborns herrgård och Nobels laboratorim. Bibliotektet har gjorts sökbart i ett interaktivt dataprogram som finns på museet. Hur många böcker av Viktor Rydberg hade han? Läste han Strindberg? Har han någon bok om insjöfiskar? Intresserade han sig för fotografi? Det och mycket annat kan man hämta information om i biblioteket.

 

Alfred Nobel var mångsidig i sina intressen. I biblioteket finns böcker om fysik, matematik, geologi, gegorafi, resehandböcker, litteratur om medicin och sjukdomars behandlingar, konstböcker, kartböcker, operor, litteratur om färgfotografi, flygning, raketer, sprängämnen, djur och ordböcker. Den skönlitterära delen är stor och omfattar tidens kända författare men även en del äldre och klassiska titlar.

 

Bidrag till utställningen har lämnats av Adolf Lindgrens stiftelse, Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Svenska Akademien.

 
Årets Turismpristagare!

Nobelmuseet i Karlskoga - Årets Turismpristagare 2013!

 

Turismföreningen Visit Värmland delade på måndagen den 25 november ut årets turismpris. Det tillföll Nobelmuseet i Karlskoga med motiveringen: "Med en unik storytelling som grund och genom ett tålmodigt och långvarigt arbete, förs berättelsen vidare till kommande generationer. Förnyelse och utveckling av verksamheten har skett genom att attrahera nya, internationella målgrupper och att från och med i år kunna erbjuda mötesplatser året runt. Tiden är inne för ett regionalt erkännande av denna trotjänare."

 

Vi på museet är hedrade och glada över utmärkelsen. Den ger oss kraft att gå vidare mot framtiden med tydliga och stora visioner! 

 

Museets teaterguidningar med skådespelaren Peter Sundh som porträttlik Alfred Nobel har länge varit en stomme i guidningarna. Hans gestaltning är mycket uppskattad. 

 

Utställningarna har sakta men säkert uppdaterats och förra året öppnade en utställning om hur Nobelprisen kom till.

 

En kontakt med arrangörer av kinesiska turistresor har börjat ge frukt med många nya besökare från Kina.

 

Det senaste tillskottet i museets bukett av upplevelser är Mötesplats Alfred Nobel - vår nya möteslokal i Alfred Nobels stall.

 
Mötesplats Alfred Nobel!

Mötesplats Alfred Nobel.

Nu är vår nya mötesplats i full gång. Vi tar emot bokningar för företagsevent, seminarier, konferenser och mycket mer. Mötesplatsen har plats för ca 100 sittande gäster vid runda bord och minst lika många sittande vid föreläsning. Kontakta oss för mer information och prisuppgifter. 

 
Oscar II:s besök 1895

Oscar llDen 18 september 1895

besöktes Björkborns herrgård

av Oscar II som ville träffa Alfred Nobel

och höra vad han hade för planer

med köpet av AB Bofors-Gullspång.

 
Kungabesök

KUNGABESÖK PÅ BJÖRKBORN

Tisdagen den 20 augusti 2013 besöktes Nobelmuseet i Karlskoga av Kungen och Drottningen. De var på Eriksgata och besökte nu alla Örebro läns kommuner. Landshövdingen Rose-Marie Frebran med make följde kungaparet på resan i länet.

 

Kungaparet kom till museet kL.11.15 och stannade ca en halvtimme. De togs emot av Karlskoga kommuns kommundirektör Stefan Larsson, kommunfullmäkties ordförande Anders Olsson samt museets verksamhetsansvariga Christer Franklin och Hans Johansson. Intendent Hans Johansson guidade kungaparet i Nobels laboratorium.

 

 
SÅ KOM NOBELPRISEN TILL

Ny basutställning! Alfred Nobel avled 1896 och de första Nobelprisen delades ut 1901. De fem år som ligger däremellan var dramatiska. Det var inte alls någon självklarhet att prisen skulle kunna bli till. Tack vare testamentsexekutorerna Ragnar Sohlman och Rudolf Lilljeqvist genomfördes Nobels vilja. Utställningen handlar om dessa fem år, hur nära det var att prisen inte blivit av och vad Björkborn spelade för roll. Utställningen invigdes av  Nobelstiftelsens förre VD Michael Sohlman den 31 maj. Han är barnbarn till Ragnar Sohlman. Även barnbarn till Rudolf Lilljeqvist närvarade vid invigningen.

 
Museishopen

Dukat bord detalj 2Vår museishop har nu ett nytt och utökat sortiment av fina saker. Vår linje är att sälja kvalitet. Här finns finaste linne, vackra pressglas, väldoftande tvålar, fickur, böcker av och om Alfred Nobel. Vi har några antikvariska böcker i år. Det är Nobelpristagaren Bertha von Suttners bok Ned med vapnen. Hon inspirerade Alfred Nobel till fredspriset och var en mycket känd fredsförespråkare vid tiden kring förra sekelskiftet. Boken är väl värd att läsas än idag!

Den nya basutställningen "1896-1901. Hur Alfred Nobels dröm blev verklighet." bygger till stor del på Ragnar Sohlmans bok Ett testamente. Den finns att köpa i shopen.

 
«FörstaFöregående12NästaSista»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL